En resa i pappas fotspår – med hans anteckningar i handen

Layout 1I boken Pappa ville aldrig prata om Ebro skildrar Rune Struck sin pappa Walters flykt från Hitlers Tyskland när jakten på vänstermänniskor gjorde det livsfarligt att stanna kvar. Walter flydde till Oslo.

Han gick så småningom med som frivillig i de internationella brigaderna som stred mot Franco i Spanien. Walter återvände efter spanska inbördeskriget till Oslo men fick fly igen när tyskarna gick in i Norge. Han och hans fru Lene tog sig genom skogarna till Sverige och hamnade i ett flyktingläger i Loka Brunn.

Rune har skrivit en spännande berättelse om en äventyrlig livsresa som slutar med att pappa och mamma stannar i Sverige och bildar familj.

Rune har, med pappans detaljerade anteckningar i handen, följt i hans fotspår på slagfälten i Spanien där pappa stred för demokratin. Rune berättar hur pappa Walter går på krogen med den svenska reportern Barbro Alving mitt under brinnande krig. Han berättar om krigets vardag, samvaron och kamratskapet i de internationella brigaderna med frivilliga soldater från hela världen. Nu är det 80 år sedan inbördeskriget bröt ut.

I Sverige stannade Walter och hans hustru Lene kvar. De fick jobb på LM Eriksson och bosatte sig i Midsommarkransen i Stockholm. De fick två barn. Rune är äldst. Han berättar om pappans liv utifrån hans noggranna och detaljerade anteckningar och efter hans många berättelser för familjen.

Lene och Walter flydde från Norge samma dag som Tyskland invaderade landet. Lenes judiska familj stannade kvar i Oslo. Hennes föräldrar och två av bröderna fängslades och fördes senare till Auschwitz där de dödades. Deras öden har skildrats i Marte Michelets bok Det största brottet, som kom ut på svenska i januari i år.

Pappa ville aldrig prata om Ebro kom ut 1:a maj i år. Ronny Nygren har varit förlagsredaktör, Henrik Arnstad faktagranskare och Ingrid Sillén formgivare.