Pappa ville aldrig prata om Ebro

Layout 1”Pappa ville aldrig prata om Ebro”
Av Rune Struck

Han kämpade mot Hitler, stred i Spanien mot Franco. Han flydde från Tyskland till Norge och sedan till Sverige. I Stockholm greps han och hans gravida hustru och fördes till fängelset på Långholmen.
Walter var min pappa. Jag och min bror brukade möta pappa när han kom hem från jobbet. Han bar oss på armen hela vägen hem, ett helt kvarter. Alla kunde se att vi hade världens starkaste pappa. Vi var stolta, vi älskade honom!
Många år senare reste jag i pappas fotspår med hans anteckningar i handen. Det blev en spännande resa. Jag gick i hans barndomskvarter i Hamburg och i Oslo där han mötte sin blivande hustru. Jag sökte upp slagfält i Spanien där han kämpat i blodiga strider, stod vid floden Ebro där det demokratiska Spanien till slut förlorade. Jag mötte människor med historier som aldrig berättats.
Boken berättar om en ung mans kamp mot nazism och fascism, för frihet och rättvisa och drömmen om en socialistisk värld. Och om en önskan om ett lugnt och tryggt liv med hustrun Lene och barnen.
Nu vet jag mer varför han aldrig ville prata om Ebro.
Rune Struck

Rune Struck är född 1941 i Stockholm och har varit journalist i över 50 år. Han har bland annat varit anställd på Sveriges Radio, Stockholmstidningen och Aftonbladet.
Rune var 1976 med och startade och blev chef för Aftonbladets söndagsbilaga Magasinet som med sin banbrytande journalistik blev en av Sveriges mest omtalade tidningar.
1985 startade han Tidningsmakarna som producerar tidningar för företag och organisationer.
Rune Struck har också varit lärare i journalistik vid Journalisthögskolan och Poppius.

Lämna ett svar